Skötselråd

Så sköter du om ditt smycke

Smyckena som tillverkas i Anna Danielsson kollektioner är tillverkade av äkta silver, 18k guld, ädelstenar, odlade söt- och saltvattenspärlor.

Dessa ädla metaller, stenar och pärlor förändras i olika miljöer och beroende på vad de utsätts för. För att ditt smycke ska få vara lika vackert som när det var nytt kan du tänka på följande:

  • Förvara gärna smyckena i medföljande ask när du inte använder dem.
  • Torka av och rengör ditt smycke emellanåt så att det blir rent från smink, hudfett och avgaser etc.
  • För att undvika att dina smycken utsätts för onödigt slitage bör du ta av dig smyckena vid tex trädgårdsarbete.
  • Undvik även att sova med smyckena på eftersom de då utsätts för onödigt hårt slitage.
  • Ingen metall, varken silver eller guld, mår bra av salt- eller klorerat vatten
  • Rengör dina smycken regelbundet så behåller de sin lyster längre.

Smycken i silver

Äkta silversmycken mår bäst i torra miljöer, så ett råd är att inte förvara dem i badrum där det ofta blir en fuktig luft. När du inte använder ditt smycke kan du förvara det i den ask som följer med när du har köpt ditt smycke.

Ibland kan silver mörkna, d v s oxidera, det beror bl. a på att vi människor utsöndrar mineraler och salter.

Oxidet kan du få bort genom att använda silverdipp som finns att köpa i fackhandeln och därefter silverputsduk för att få tillbaka den ursprungliga lysten.

Svartoxiderat silver

Svartoxiderade smycken är väldigt tacksamma och lätta att underhålla. De har på kemisk väg fått sin vackra svarta oxid. Om du upplever att ditt smycke har tappat glansen så får du lätt tillbaka den genom att du använder en silverputsduk. Ett svartoxiderat smycke ska putsas endast lite lätt så att oxideringen inte nöts bort.

Det som är viktigt att veta med ett svartoxiderat smycke är att oxiden med tiden kommer att nötas och att det svarta då kan bli svagare. För att få oxiden att sitta så länge som möjligt kan du undvika att ha dina smycken i vatten och vid tillfällen då det kan tänkas nötas lite extra hårt.

Önskar du med tiden att få en ny beläggning av ditt svartoxidera smycke? På alla smycken som är tillverkade i Annas kollektioner erbjuder vi en ny oxidering till priset av 100:- plus frakt.

Ädelstenar

Smycken med ädelstenar bör du lämna in en gång om året för att se över sten och fattning. Om smycket som bär diamant eller annan ädelsten har tappat sin lyster kan det bero på att en beläggning kan ha bildats under och över stenen. Denna beläggning tas oftast enkelt bort genom smycket får ligga en liten stund i ljummet vatten med lite fettlösande medel, borsta därefter med en mjuk liten borste runt om hela stenen.

Odlade pärlor

För att odlade pärlor ska behålla sin lyster är det viktigt att den inte kommer i kontakt med t. ex parfym, kräm och spray. Förvara gärna pärlorna mjukt och inte tillsammans med andra smycken då de kan repa pärlorna. Smycken med pärlor rekommenderas att en gång per år lämnas in för översyn av ev. omträdning av tråden.

Smycken i rött & gult guld

Fördelen med 18k guld är dess hållbarhet både i hårdhet och lyster. Smycken av 18K rött/gult guld återfår sin glans genom putsning av en putsduk.

Smycken i vitguld

Vissa smycken i vitguld är elektrolytiskt behandlade med en vit ädelmetall, rodium, för att ge smycket extra lyster. Rodiumet nöts efterhand bort. Man kan förnya ytskiktet genom att lämna in smycket för omrodiering om man så önskar. Jag rekommenderar att du omrodierar ditt smycke i vitt guld en gång om året. Vissa smycken som jag tillverkar och valt att inte rodiera för att de ska få en ”mörkare” ton, dessa smycken rengörs med ljummet vatten och efter det putsar du enkelt fram glansen med en putsduk.

 

Jag önskar dig lycka till med underhållningen av ditt smycke, Ni är alltid välkommen att kontakta mig för rådgivning vid ev. funderingar kring putsning av ert smycke!

 

Vänligen / Anna Danielsson