Skötselråd

Så sköter du om ditt smycke

Smyckena som tillverkas i Anna Danielsson kollektioner är tillverkade av äkta silver, 18k guld, ädelstenar, odlade söt- och saltvattenspärlor.

Dessa ädla metaller, stenar och pärlor förändras i olika miljöer beroende på vad de utsätts för. För att ditt smycke ska få vara lika vackert som när det var nytt kan du tänka på följande:

  • Förvara smyckena i smyckeskrin eller ask när du inte använder dem.
  • Torka av och rengör ditt smycke emellanåt så att det blir rent från smink, hudfett och avgaser etc.
  • För att undvika att dina smycken utsätts för onödigt slitage bör du ta av dig smyckena vid trädgårdsarbete, när du simmar, tränar, duschar och innan du smörjer in dig.
  • Undvik även att sova med smyckena på, då de utsätts för onödigt slitage.
  • Ingen metall, varken silver eller guld, mår bra av salt, mineral- eller klorerat vatten.
  • Rengör dina smycken regelbundet så behåller de sin lyster längre.

Smycken i silver

Äkta silversmycken mår bäst i torra miljöer, så ett råd är att inte förvara dem i badrum där det ofta blir en fuktig luft.

Ibland kan silver mörkna, d v s oxidera, det beror bl. a på att vi människor utsöndrar mineraler och salter. Även orenheter i luften gör att oxid bildas på silver, så med fördel kan silver förvaras i plastpåse för att undvika oxidering från luften. 

Oxidet kan du få bort genom att använda silverputs och därefter en silverputsduk för att få tillbaka den ursprungliga lysten.

Svartoxiderat silver

Svartoxiderade smycken har på kemisk väg fått sin svarta oxid.

Det som är viktigt att veta med ett svartoxiderat smycke är att oxiden med tiden kommer att nötas och att den svarta nyansen då kan bli svagare.

För att få oxiden att sitta så länge som möjligt kan du undvika att ha dina smycken i vatten och vid tillfällen då det kan tänkas nötas lite extra hårt.

Om du upplever att ditt smycke har tappat glansen så kan du doppa ditt smycke i silverputs. (endast 5-10 sekunder)
Om du använder en putsduk för silver, tänk på att ett svartoxiderat smycke ska putsas endast lite lätt så att oxideringen inte nöts bort.

Önskar du med tiden få en ny oxidering på ditt smycke så erbjuder vi att hjälpa till med det i vår tjänst, Jewelry Spa ByAnnaDanielsson.

Ädelstenar

Vi rekommenderar att solitärringar och alliansringar lämnas in för översyn vartannat år för att säkerställa klorna och fattningen. Om smycket som bär diamant eller annan ädelsten har tappat sin lyster kan det bero på att en beläggning kan ha bildats under och över stenen. Denna beläggning tar du enklast bort genom att lägga smycket en liten stund i ljummet vatten tillsammans med fettlösande diskmedel. Borsta därefter med en mjuk liten borste runt om hela stenen.

Odlade pärlor

För att en odlad pärla ska behålla sin lyster är det viktigt att pärlan inte kommer i kontakt med t. ex parfym, kräm och spray. Förvara gärna dina pärlor mjukt och inte tillsammans med andra smycken då de kan repa pärlorna.

Pärlor och stenar uppträdda på tråd, rekommenderas lämnas in vartannat år för översyn för ev. omträdning av tråden. Vissa stenar sliter fortare på tråden och kan behövas träs om varje år. 

Smycken i rött & gult guld

Fördelen med 18k guld är dess hållbarhet både i hårdhet och lyster. Smycken av 18k rött/gult guld återfår sin glans genom att lägga smycket en stund i ljummet vatten tillsammans med fettlösande diskmedel. När smycket är torrt, rekommenderas en putsduk för att få återfå guldets glans.

Smycken i vitguld

Vissa smycken i vitguld är elektrolytiskt behandlade med en vit ädelmetall, som heter rodium. Rodiumet gör vitguldet ljusare och ger en extra lyster. När smycket används nöts rodiumet efterhand bort. Önskas ny rodium på smycket kan du lämna in smycket för ny rodiering. Används smycket dagligen rekommenderas ny rodiering en gång om året.

Vissa vitguldssmycken har ingen rodiering för att de ska få en ”mörkare” ton. Dessa smycken rengörs med ljummet vatten. När smycket är torrt, rekommenderas en putsduk för att få återfå guldets glans.

 

Ni är alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning vid funderingar kring putsning av ert smycke!